De kerst weer overleefd (het hielp dat ze hier in Spanje alleen 1e kerstdag vieren ) en het volgende momentje komt er al aan: oud & nieuw.
Ik ben eigenlijk helemaal niet van de goede voornemens. Als je het niet oprecht voelt, komt er toch niets van en houd je jezelf voor de gek. Als je wel oprecht voelt wat je wil veranderen, waarom dan wachten tot 1 januari? Zo, tot dusver de mopper-stemming over dit fenomeen.

Dit jaar ga ik het eens anders doen. Deze pagina ben ik gestart om mezelf wat te leren en advies te geven en krijgen van en voor andere NAH’ers met mij. Mooie zin om in de knoop te raken.
Ik wil hier schrijven over wat goed voor me zou zijn om te gaan doen en wat ik zou kunnen afleren om mijn gezondheid te verbeteren. Waarom dus niet in de vorm van “goede voornemens” ? Misschien herinnert het me er op deze manier vaker aan om door te zetten voor dit goede doel. Want discipline op dit gebied heb ik raar genoeg niet echt.

Voornemens

Bij deze mijn top 10 van goede voornemens voor 2019 (en anders 2020 ?) :

1. Minder sociale media gebruik (ja daar is je weer);
superleuk natuurlijk om continue te weten wie, waar en wanneer zijn leven net iets mooier maakt dan de werkelijkheid (en ik doe hier ook aan mee). Maar meer persoonlijk contact en minder telefoon levert tijd, energie en een fijner, socialer leven op. Zou mooi zijn toch?

2. Meer bewegen;
sporten is zó belangrijk! Zeker met hersenletsel. Hoe beter je lichamelijke conditie, hoe beter je geestelijke conditie. Dubbele winst te behalen dus. Ook gewoon maar buiten gaan is al bewegen. Makkelijk zat dus toch?

3. Minder/ geen alcohol;
Ik drink al bijna nooit meer eigenlijk. Alcohol helpt me drukke sociale avonden vol te houden, maar de volgende dag worden alle prikkels alsnog verwerkt. Gevolg is dat ik van een paar biertjes een paar dagen, mentaal, achter de feiten aanloop. Om vervolgens een paar dagen nodig te hebben om de planning weer op te pakken. Het is het vaak niet waard als je erover nadenkt. En ik word ook niet veel leuker van drank. Win-win voor iedereen dus…

4. Vaker “nee” zeggen;
Ook een steeds terugkomend onderwerp. Ook al wil ik altijd graag mensen helpen, het kan gewoonweg meestal niet. Nee zeggen kan hierin enorm veel opleveren. En de meeste dierbare om me heen zullen het echt wel begrijpen. Zo niet, leg ik het ze uit het te begrijpen. Zo help je toch weer een beetje.

5. Kracht van de kwetsbaarheid;
Aangeven als je iets moeilijk vindt; als er een gedachte of gevoel door je hoofd blijft spoken; als een opmerking je pijn heeft gedaan of jij iemand er pijn mee deed; als je ergens hulp bij nodig hebt; als iets niet haalbaar is; spreek het uit. Het is geen zwakte. Het tegenovergestelde is waar. Het geeft je kracht. En energie. Dat is precies wat ik nodig heb.

6. Mediteren/ yoga/ tai Chi leren;
Een rustige energie is een rustig en helder hoofd. Dit kan hier zeer veel in betekenen.
En elke keer dat het niet goed lukt, heb ik wel een moment van rust voor mezelf gecreëerd. Net zo waardevol.

7. Tijd voor mezelf;
Het leven in een bus maakt dat je vrijwel 24/7 bij elkaar bent. Van een eigen leven is dan ook weinig sprake. Terwijl dit zo enorm belangrijk is. Het helpt je de moeilijke momenten beter te relativeren. Een ochtend per week voor mezelf lijkt me een goede start.

8. Goed is goed genoeg;
genoegen nemen met wat je hebt geeft rust. Ik zal het zelf nooit helemaal zo voelen, maar bepaalde aspecten in het leven hoeven niet “perfect” te zijn. Te hoge doelen stellen kost ook veel energie. Stapje voor stapje is ook goed.

9. Gezonder eetpatroon;
moeilijk voor te stellen, maar dit is een hele lastige voor me. Niet op de laatste plaats door mijn anosmie. Krokant, zout, pittig en zoet is lekker. Maar een dieet van alleen kroketten met sambal en jam is niet ideaal natuurlijk. Er is veel te winnen met goede voeding. Je gezondheid en energieniveau worden er direct door beïnvloed. Minder slechte ingrediënten, minder vlees en meer eten ‘uit de grond’ wordt mijn dieet.

10. Meer voor mijn gezin;
als bovenstaande voornemens lukken, betekent dat een fijner, rustiger en energieker leven wat ik kan delen met mijn gezin. En dat is wat mijn meisjes verdienen. Een man en vader met meer geduld, aandacht en empathie is wat ik voor ze wens. Als dat geen stok achter de deur is naar succes, dan weet ik het ook niet meer.

Voor mij zijn dit de ingrediënten die me kunnen gaan helpen in een energieker, liefdevoller leven. En ze hoeven echt niet allemaal in 1 keer te lukken. Elk punt dat lukt is winst. De lat té hoog leggen is voor mij garantie voor mislukking. Liever kleine winst dan totaal geen winst.

Hoe gaan jullie het nieuwe jaar in?

Voor nu, wens ik jullie allemaal het beste voor dit nieuwe jaar. Hopelijk wordt het voor iedereen een jaar vol liefde, geluk en zelfontplooïng. Gelukkig 2019!