Heb jij weleens gehoord van brainwaves (ook Binaural Beats genoemd)? 

Tijdens onze camperreis afgelopen jaar kwam ik er al mee in aanraking, maar deed er eigenlijk nog niet veel mee. Onlangs kwam het echter weer terug in mijn leven, als onderdeel van mijn behandeling. Daar echter wel in een andere vorm dan tijdens mijn camperreis. Ik zal je meenemen in dit principe en wat het voordeel is dat je eruit kan halen.

Binaural Beats

Binaural Beats zijn geluiden/ tonen waarmee je je hersenstam kan stimuleren. Door in je linkeroor de ene toon af te spelen, en in je andere oor een andere toon, genereert je brein een verschiltoon. Die verschiltoon is in frequentie gelijk aan de volgende hersengolven:

  • Alpha
  • Bèta
  • Gamma
  • Theta

En deze hersengolven komen overeen met bepaalde staten van bewustzijn.

Ontspannen opladen

Zo kun je het voor verschillende doelen gebruiken. Om beter te concentreren, te ontspannen, alerter te worden, beter te slapen, energieker te worden en ga zo maar door. Tijdens de therapie gebruikten we voornamelijk de frequentie om te relaxen en op te laden. En dat opladen lukte enorm. Na slechts 10 minuten luisteren naar de gewenste frequentie, was ik echt weer fit, en helder. Het kan zelfs wat extra ‘brain fog’ door vermoeidheid verlichten. (Niet te verwarren met de mist die je standaard merkt met hersenletsel, maar echt wanneer je vermoeid bent).

Sindsdien gebruik ik de brainwaves (zoals het ook genoemd wordt) zeer regelmatig. Soms zelfs elke dag. Even 10 minuten voor mezelf, soms even zo ontspannend dat ik ervan in slaap dommel voor 5 minuten, om vervolgens weer geheel uitgerust en energiek verder te gaan met de dag.
Ook om scherper/ alerter te zijn gebruik ik het tegenwoordig weleens, en het brengt me erg veel voordeel. Bij iedereen overigens die ik ken, ongeacht of je hersenletsel hebt of niet. Het is namelijk voor iedereen gezond.

 

Apps

Twee apps waarvan ik weet dat ze goed zijn en om het te proberen zijn:

  • Voor Iphone: BrainWave: 35 Binaural Series ( €5,49 )
  • Voor playstore: Atmosphere: Binaural Therapy ( gratis )

In de app store staan ook gratis varianten om het te proberen, maar ik weet daar de kwaliteit niet van. Mocht je wel willen aanschaffen, zou ik de genoemde adviseren vanwege zijn complete aanbod en werking. 

Zo luister je

 Zorg dat je een goede koptelefoon opzet (een die je oren afdekt), ga er rustig en ontspannen voor liggen en sluit je ogen. 

Extra werking geeft het, als je je ademhaling controleert op bijvoorbeeld:
4 seconden inademen door je neus,
6 seconden uitademen (alsof je een kaars uitblaast).
1 seconde pauze
(in ieder geval moet het uitblazen langer duren dan het inademen)

Probeer het zelf maar eens, en laat me weten hoeveel voordeel jij eruit haalt.