Door een geweldige voorbereiding heb ik ineens tijd over deze ochtend, alvorens we naar het vliegveld rijden voor onze vakantie. Er is veel gebeurd het laatste half jaar en mijn vrouw heeft zich een slag in de rondte gewerkt, dus is het tijd voor ontlading.

Vraag hulp

Met hersenletsel is reizen, en dan met name de reis zélf, best pittig. Maar, gelukkig zijn er legio aan tips en mogelijkheden om het draaglijker te maken. Misschien zelfs leuk ?
Wat ik deed, toen ik onlangs naar Amerika vloog, was assistentie aanvragen. Dat doe je vooraf bij je vliegmaatschappij waarmee je reist. Bij deze assistentie denk je eigenlijk alleen aan beperkingen waarmee je afhankelijk bent van een rolstoel. Niets is minder waar. De heftigheid van prikkels en stress/ haast die heerst op een vliegveld, kunnen je helemaal lam slaan als je hier overgevoelig voor bent. Met deze assistentie krijg je voorrang bij de gate, en bij aankomst mag je aansluiten in de rij voor rolstoelen. En hier staat nooit een rij, dus loop je zo de vluchthaven uit. Dit gaf me erg veel rust.

Creëer rust

Om je kostbare energie niet te verliezen in de cabine van een vliegtuig, is het de kunst om het omgevingsgeluid “uit” te schakelen. Zelf kocht ik een Bose noisekiller. Een noisekiller doet zijn naam eer aan, en zet de herrie op de achtergrond uit. Zeker op een lange vlucht scheelt dit enorm voor je energie-huishouding.

Ook kun je handig meer ruimte creëren bij je stoel. Vlieg je met zijn 2en, kies dan niet 2 stoelen naast elkaar, maar laat er 1 vrij tussen. Iemand anders zal minder snel een middelste stoel kiezen, dus met een beetje geluk, heb je 3 stoelen met zijn 2. Geen garantie dat het lukt natuurlijk, maar wat relaxed als het wél lukt.

Zelf proberen wij altijd onze auto dichtbij de terminal te parkeren zodat we geen pendelbus hoeven te pakken. Het maakt je minder afhankelijk en bij eventuele vertraging, of iets dergelijks, geeft het minder stress. Let wel op of je 24/7 je auto kan ophalen. Een nacht wachten hoorde ingang van de parking doet alle stressverminderende pogingen te niet natuurlijk.

Kies je stoel

Boek je via een reisorganisatie de vlucht én het verblijf (Bij voorbeeld via TUI of iets dergelijks) en reis je zelf zónder kinderen, kijk dan of je een stoel voorin hey vliegtuig kan krijgen. Vaak zetten ze gezinnen met ,jonge, kinderen bij elkaar achterin het vliegtuig. Het leuk natuurlijk, al dat huilen, schreeuwen en mopperen, en dan ook nog de herrie die de kinderen maken ? . Maar je energie zal je dankbaar zijn als je deze club reizigers even links kan laten liggen. Als je drukte en hysterische kinderen bij je had gewild, was je wel naar een écht pretpark gegaan.

Reis je zelf met een kind zou ik je onze gouden regel kunnen aanbevelen: “opvoeden doe je niet in een vliegtuig”. Natuurlijk bedoel ik niet dat ik mijn dochtertje als een of andere Chuckie laat rondrazen met het plastic bestek, en hier oogtikkertje mee gaat spelen. Wat Lola wél mag, is de tablet. Zorg voor wat leuke films of series. Of download wat via netflix bijvoorbeeld, en je hebt er echt geen kind aan. Uiteraard proberen we deze zo lang mogelijk uit te stellen, maar zeg nou eerlijk, je wil zelf toch ook een rustige vlucht?

Hulpmiddelen

Waar ik in het verleden ook veel baat bij had, was cbd olie. Een hennepolie zonder thc die me wel rust gaf. Het haalt de scherpe randjes van alle prikkels af en zorgt z dat je wat meer ontspannen blijft. Verdiep je hier wel eerst in, want het aanbod is steeds groter, maar niet allemaal even puur. Lees je hier goed over in.

Ontspannen is sowieso bevorderlijk voor je gestel. Mocht je een goede koptelefoon hebben, zet dan ook eens wat meditatie op, of Brainwaves (Ja, daar zijn ze weer ?) het helpt echt om je meer rust te geven. Ook zou je ademhalingsoefeningen kunnen doen tijdens de vlucht. De extra focus op de ademhaling en de weg die de zuurstof door je lichaam aflegt, haalt de focus af van de omgeving.

Stress hebben we met hersenletsel altijd omdat je fight or flight modus continue aanstaat (hierover in een later blog meer). Je wil dus niet nóg meer stress als dat niet nodig is. Zorg daarom voor een goede voorbereiding. Zelf maken we altijd lijstjes met waar we aan moeten denken. Hier start mijn vrouw zelfs al meer dan een week voor vertrek aan ? . Door af te vinken wat je al hebt geregeld en of je niets vergeet, creëer je rust en overzicht.

En misschien wel de beste tip van allemaal: delegeer alle taken aan je mede-reiziger en laat je leiden ?

Nu ga ik genieten van onze welverdiende vakantie.
Welke vakantie/ reis trucjes zorgen bij jullie voor een ontspannen vakantie?