” Zo, dat is lang geleden “. Ja, dat is het zeker.
Sinds de winactie voor oordoppen op mijn Facebookpagina is het stil gebleven. Niet omdat ik onder moest duiken omdat ik de oordoppen niet kon leveren 😉 , maar omdat ik grootse avonturen beleefde samen met mijn vrouw.

Een ‘avontuur’ dat ik ook startte, is mijn reuktraining. Zoals je misschien al weet, ben ik als indirect gevolg van mijn ongeluk mijn geur en smaak verloren. Met vlagen vind ik dit nog steeds heel moeilijk. Maar ik hou sindsdien nog meer van eten en koken, en ben er zowaar veel beter in geworden. Maar mijn vrouw of dochter niet kunnen ruiken blijft een groot gemis. Zelfs bij het luiers verwisselen 😉

Ik ben er sindsdien ook nooit echt mee bezig geweest, omdat er destijds simpelweg werd gezegd dat ze er niets aan kunnen doen. Maar tijden veranderen en sinds een aantal jaar bestaat er een reuktraining die is ontwikkeld door professor Thomas Hummel in 2014. De training is heel simpel uit te voeren en bij positief resultaat, is er misschien zelfs behandeling en meer vooruitgang mogelijk.

 
De training

Eerst kocht ik op advies, van ‘het reuk- en smaakcentrum’ in Ede, vier kwalitatief goede essentiële oliën: Roos, citroen, eucalyptus en kruidnagel. Vervolgens moest ik deze 4 geuren, ieder 5 keer achter elkaar diep inademen door mijn neus. En dit moet dan twee keer per dag.

Wanneer ik dit 12 weken doe, zou ik wellicht verschil kunnen merken aan mijn reukzin. Als dit zo is, zou er verder onderzoek gedaan kunnen worden, om te zien of er meer mogelijk is om mijn geur en smaak terug te krijgen. Dat zou toch mooi zijn? Dat ik ook daadwerkelijk weet wat ik mijn gasten voorschotel.

Euforie

Inmiddels ben ik 6 maanden verder en ben ik onlangs enorm verrast door een aantal geuren. Ineens rook ik de rijstwafel die mijn dochter had, zonder dat ikzag dat ze hem at; Ik rook de grijze modder die je weleens ziet aan de waterkant en ik rook een ingrediënt waar mijn vrouw mee kookte. Helaas laat mijn geheugen me in steek over deze laatste dus kan ik niet meer zeggen wat dit ingrediënt was. Maar, ik kan je garanderen dat het bijzonder was voor me 🙂
Natuurlijk hing ik meteen in de telefoon om het reuk en smaakcentrum te bellen om een consult in te plannen. Helemaal euforisch vertelde ik vol trots dat ik wat rook, voor het eerste sinds 9 jaar. De telefoniste van de receptie deelde de euforie niet helemaal. Logisch natuurlijk, want ze zal vast vaker zo’n blij ei aan de lijn krijgen. De afspraak voor het consult is ingepland en dit gaat dus zeker een vervolg krijgen.  Je moet wel even wachten jammer genoeg, want de wachtlijst duurt 20 maanden…. Klopt, de grootste anticlimax uit mensenheugenis helaas. Wat mij betreft in ieder geval. Maar er komt een vervolg dus wie weet wat de toekomst nog gaat brengen op dit gebied.

 

Heb jij ook geen geur en/of smaak meer en wil je er meer over weten? Check dan onderstaande link voor de training en meer info over het reuk- en smaakcentrum in Ede. Wie weet kunnen ze iets voor je betekenen.

https://www.reukensmaakcentrum.nl/over-ons/reuktraining/