Het is een erg vaak gemist aspect van het hebben van niet aangeboren hersenletsel. Het feit dat je stresshormoon altijd actief is. Je ‘fight-or-flight’ modus staat dus altijd ‘aan’ wanneer je hersenletsel oploopt. Stress kan heel goed zijn. Het geeft je de extra kracht en adrenaline om te kunnen overleven of om jezelf te redden in noodsituaties. Wanneer bijvoorbeeld een leeuw achter je aanzit, is het fijn als je net even sneller kan handelen en rennen. Dit vergroot je kans om het te overleven. Wanneer de gevaarlijke situatie voorbij is, krijg je weer de ruimte om te rusten en gaan je adrenaline en hartslag weer naar hun rustpunt. Maar stel je eens voor dat dat niet gebeurt en je stresshormoon je lichaam blijft volspuiten met adrenaline. Dus dat stress geen piek meer heeft, maar altijd doorgaat in zekere mate. Dat klinkt niet fijn toch? En dat is nou precies wat er gebeurt bij hersenletsel. Maar nu je dit weet, kan je er ook iets aan doen. 

Stress

Zoals gezegd, is stress niet per definitie iets slechts. Het betekent simpelweg eigenlijk gewoon spanning of druk. Je hebt zelfs een bepaalde mate hiervan nodig, om goed te kunnen functioneren. Het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je alert en geconcentreerd kan werken. Ook heb je ‘gezonde’ stress. Dat is de stress die je voelt voor een tentamen, een voordracht of optreden geven of bijvoorbeeld een eerste date met die leukerd. Zonder de nodige stress, loopt dit allemaal anders.

Een paar gevolgen van stress voor je lichaam zijn:

  • Je spieren spannen zich
  • Je ademhaling wordt sneller en oppervlakkiger
  • Je hartslag wordt sneller
  • Je bloeddruk gaat omhoog
  • je lichaam geeft adrenaline vrij

En hier is niets slechts aan. Tenzij de gevolgen aanhouden en je lichaam geen tijd krijgt om te herstellen van deze gevolgen. Dan wordt deze ‘gezonde’ stress ineens ongezonde stress. Dit kan weer als gevolg hebben dat je: moe wordt of blijft; vergeetachtig wordt; meer hoofdpijn hebt; verminderde weerstand hebt, nek- of schouderklachten krijgt of maagklachten. 

 

Wat kun je doen

Het is dan ook een belangrijk aspect van je hersenletsel waarvan je niet wil dat het over het hoofd gezien wordt.
Omdat je met hersenletsel altijd in een flight-or-flight modus staat, gaat na stress je hartslag niet meer naar beneden. Hij daalt niet meer vanzelf naar zijn ruststand.
Om de gevolgen van stress te verminderen wil je dus dat je hartslag daalt. Nu is dit makkelijker te bereiken door de juiste ademhaling. Onderzoek heeft uitgewezen dat langer uitademen dan inademen hiertoe bijdraagt. Wanneer je voelt dat je gespannen bent, of door bewegen je hartslag hoog is, kun je deze sneller verlagen door:

4 seconden in te ademen door je neus,
6 seconden uit te ademen door je mond, alsof je een kaars uitblaast
1 seconde rust te nemen 

En dit blijf herhalen tot je weer in ruststand bent. Je zal merken, dat dit steeds makkelijker gaat naarmate je dit vaker doet.
Mocht je sportief zijn, kun je dit zelfs toepassen door intervaltraining te doen. Je beweegt dan intensief voor ca 30 seconde, tot je hartslag boven de 140 is (maar niet te hoog laten komen) en vervolgens te gaan zitten en te ademen, tot je weer op je rustpunt bent.

En dit herhaal je regelmatig gedurende de dag of week. Ook tijdens je brainwave* sessie kun je dit perfect toepassen. Op den duur ga je dit steeds automatischer doen waardoor je steeds meer ontspanning zal ervaren.

Naast de bovengenoemde ademhalingstechniek, zijn ook meditatie, yoga en bijvoorbeeld Tai Chi erg goed voor het herstellen en verminderen van stress. Deze technieken zorgen voor een innerlijke balans en helpen je ook je ademhaling tot rust te brengen, waardoor ook je hartslag zakt. Wanneer je vaker aan een van deze oosterse bewegingsleren of meditatie doet, zul je merken dat je het steeds vaker en makkelijker kan toepassen.  Je zal steeds sneller dat gevoel van rust dat je krijgt, van bijvoorbeeld yoga, kunnen oproepen. 

Mijn hartslag, ademhaling en het stresshormoon is precies wat bij mij nog steeds een lastig punt is. Maar, waarvan ik ook zeer goed merk dat het zijn vruchten afwerpt wanneer ik een van bovenstaande technieken toepas. Er heerst letterlijk meer rust in mijn lijf en de stress zakt weg, waarmee ook de spierspanning direct afneemt.

Probeer het ook maar eens en laat me eens weten hoe je het vindt. 

* Niet bekend met brainwaves? Lees mijn blog ‘het nut van brainwaves’