Ken je dat, dat je het gevoel hebt dat je vakantie begint nadat je terug bent van je eigenlijke vakantie? ‘Normale’ gezinnen hebben dit vaak al zonder dat er een beperking is. Met Niet Aangeboren Hersenletsel (of een andere soortgelijke chronische beperking) geldt dit misschien wel extra.
Nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuw eten, nieuwe balans zoeken. Voor veel mensen met hersenletsel is ‘nieuw’ synoniem aan chaos en stress. Dit had ik ook een lange tijd, tot ik deze angst doorbrak en mijn mindset veranderde.
Vakantie is er juist om te genieten; je uit de dagelijkse sleur te halen; nieuwe omgevingen en culturen te ontdekken; en als het even kan, om uit te rusten. Maar de beperking die hersenletsel heet, kan aardig wat roet in het eten gooien.

.

Griekenland

Onlangs ging ik met mijn vrouw en dochter op vakantie. Door de jaren heen, hebben wij goed geleerd waar we op moeten letten bij het boeken van een accommodatie en de keuze van het te ontdekken land. Zo is onze liefde voor zon nog vele male versterkt sinds mijn NAH. Want, zon en buiten zijn, zijn cruciaal voor mijn energieniveau. Zo heb ik in de zon veel minder tijd nodig om bij te komen van een zware ochtend. En ook heb ik door de dag heen meer energie. Dat is wat zon en vitamine D doen natuurlijk. En in de praktijk merk je dit echt direct. Nog meer dan je je af en toe kan voorstellen.
 

Ook kijken we naar wat de locatie te bieden heeft. We willen bijvoorbeeld nooit mídden in het kloppende hart van een toeristische plek zitten, maar we willen er wel af en toe van kunnen genieten. We zitten er dus wel vaak op loopafstand vanaf. Zodat we niet perse met de auto ernaartoe hoeven en de reistijd een extra belemmering vormt. Wel de lusten, niet de lasten.

Maaltijden

Eten doen we vaak nog steeds op zijn Spaans. De grote maaltijd ’s middags. Veel toeristen nemen ’s middags alleen even snel een broodje of salade, en soms zelfs op een strandbed. In veel restaurants is het dan rond 14u ook rustiger en kunnen wij beter genieten van onze maaltijd. Ook hoeven we dan ’s avonds niet nogmaals op pad als we geen zin hebben. Want buiten dat zon energieleverancier nummer 1 is, kan hij je ook behoorlijk loom maken. Dan klinkt een zak chips met een glas water in je accommodatie ook heerlijk. En dus gaan we vaak vroeg naar bed om op te laden voor de volgende dag.

Ontdekken

We gaan ook altijd vroeg op pad als we willen ontdekken. De meeste toeristen starten pas op rond 9.00u, maar dan hebben wij er met onze Lola al een halve dag opzitten. Dit geeft ons een stevige voorsprong om de must-see locaties te bezoeken voor de bussen Japanners alles bezetten. Stukken rustiger. En, je komt niet voorbij op een diashow aan de andere kant van de wereld.

De afwisseling van iets ondernemen en je afzonderen is iets wat we onszelf eigen hebben gemaakt. Dat gaat na al dat reizen helemaal automatisch. Je ziet misschien niet alles van het gebied dat je bezoekt, maar houdt het wel des te gezelliger. En, je hoeft hierdoor ook niet de meest gewilde vakantiebestemmingen te boeken, wat ook weer extra rust oplevert.

Deze indeling van vakantie (en het toepassen van de tips die ik beschreef in het stuk ‘reizen’ dat ik onlangs schreef) kunnen er ook voor jou voor zorgen dat een vakantie meer is dan een achtbaan aan stress en chaos.
 
Welke tip of truc maakt jouw vakantie fijn?